Κυπριακά προϊόντα - Εισαγωγική τροφίμων και ποτων Ε & Π ΤΖΙΩΝΗ Ο.Ε

Φλαούνες

 

 

Για τη γέμιση:

1250 γρ χαλλούμι

1/2 ποτήρι σιμιγδάλι

Προζύμι στο μέγεθος ενός αυγού (το 1/4 θα χρησιμοποιηθεί για τη γέμιση την οποία στα κυπριακά λέμε “φουκό” και τα υπόλοιπα 3/4 στη ζύμη). Αν δεν εχετε προζύμι βάλτε στη θέση του λίγη μαγιά(ένα φακελάκι μαγιά την οποία θα δυαλύσετε σε χλυαρό γάλα με λίγο αλεύρι.

1 φλυτζάνι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο (ή 3-4 κουταλιές της σούπας γεμάτες δυόσμο ξερό, τριμμένο)

10-12 αυγά

4 κόκκους μαστίχας που θα κοπανίσουμε μαζί με το μαχλέπι και λίγη ζάχαρη

4 κόκκους μαχλέπι κοπανισμένο

1/2 – 1 φλυτζάνι σταφίδα ξανθή (προαιρετικά)

1 κουταλάκι του γλυκού μπεκιν παουντερ

 

Τρίβουμε τα τυριά και προσθέτουμε τις σταφίδες, το σιμιγδάλι, το μπέκιν πάουντερ, το δυόσμο, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Διαλύουμε το προζύμι με 2 αυγα τα οποία τα έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου) και το προσθέτουμε στο μείγμα. Όταν διαλύσετε το προζύμι με το αυγό καλύτερα να το περάσετε και από σουρωτήρι για να διαπιστώσετε αν έχει διαλυθεί εντελώς.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα αυγά ένα ένα και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει συμπαγές. Εάν τα τυριά μας τα έχουμε τρίψει πιο νωρίς και έχουν στεγνώσει (που είναι και το καλύτερο) θα χρειαστούν περισσότερα αυγά.

Μπορούμε να ετοιμάσουμε το “φουκό” από την προηγούμενη το βράδυ και να το φυλάξουμε στο ψυγείο. Το πρωί θα ανακατέψουμε μέσα 1-2 αυγά ώστε να ζωηρέψει ο “φουκός” και να γίνει ξανά αφράτος.

Εάν το φτιάξουμε το πρωί θα τον αφήσουμε καμιά ωρα σκεπασμένο ώστε να φουσκώσει.

 

Για τη ζύμη:

2 κιλά αλεύρι σκληρό

1/2 ποτήρι καλαμποκάλευρο και 1 ποτήρι βούτυρο

8-9 κόκκοι μαστίχας, τους οποίους θα κοπανίσουμε με λίγο αλεύρι και το μαχλέπι

8-9 κόκκους μαχλέπι κοπανισμένο

χλιαρό γάλα (όσο χρειαστεί για να γίνει η ζύμη, περίπου 3 φλυτζάνια)

1 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι αλάτι

Προζύμι (3/4 του μεγέθους του αυγού)

 

Για την επικάλυψη:

1-2 αυγά χτυπημένα

2 φλυτζάνια σουσάμι

 

Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέκιν πάουντερ, το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι και το “ρυζιάζουμε”, δηλαδή, τρίβουμε το λάδι και το βούτυρο με τα δάχτυλά μας μέχρι να απορροφηθούν από το αλεύρι για να γίνει η ζύμη αφράτη. Κάνουμε μία λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το προζύμι το οποίο έχουμε διαλύσει με λίγο γάλα χλιαρό. Ρίχνουμε το υπόλοιπο χλιαρό γάλα λίγο λίγο μέχρι να ετοιμστεί η ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια μας. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει.

Ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη δίνοντας του σχήμα στρογγυλό ή τετράγωνο. Αλευρώνουμε τακτικά την επιφάνεια εργασίας μας.

Οι πασχαλινές φλαούνες γίνονται μεγάλες γι αυτό να υπολογίζετε το μέγεθος του φύλλου να είναι σαν ένα πιάτο φαγητού. Τοποθετήστε το φύλλο στο σουσάμι από τη μεριά που δεν ακουμπάει στο αλεύρι και πιέστε το για να κολλήσει πάνω στο σουσάμι. Βάλτε αρκετό “φουκό” στη μέση χωρίς να το πατήσετε από πάνω γιατι θέλουμε να παραμείνει αφράτος. Κλείστε διπλώνοντας τη ζύμη αφήνοντας λίγο στο κέντρο να φαίνεται ο “φουκός”. Πατάτε τις μύτες με το πιρούνι για να κολλήσουν και κάθε φλαούνα που θα τελειώνει τοποθετήστε την πάνω σε καθαρά τραπεζομάντηλα ή σεντόνια, κατόπιν σκεπάστε τις για να φουσκώσουν.

Αφού φουσκώσουν τις βάζετε σε ταψί στο οποίο έχετε στρώσει λαδόκολλα ή το έχετε βουτυρώσει ελαφρά και το αλευρώνετε. Τις αλείφετε με το αυγό παντού, ακόμη κ πανω στο “φουκό”. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά κι έπειτα χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.